Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
09°° - 18°°
вихідний
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
09°° - 18°°
вихідний
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
09°° - 18°°
вихідний

Як позбутися вологого повітря в новобудові

Ви стали власником квартири в новобудові, але ваше щастя затьмарилося низкою проблем? Будинок ще сирий, непрогрітий та квартири заселені не всі. Звідси холод, загальна вогкість та підвищена вологість у кімнатах. Найчастіше в квартирі ще чекає черги обклеювання кімнат шпалерами або фарбування стін та стелі, укладання покриттів на підлогу та інші оздоблювальні роботи. До того ж, опалення може ще й не працювати: не сезон або ще не встановлена автономна система. А хочеться провести всі роботи швидше та з найвищою якістю.

Як зменшити вологість у новій квартирі, як усунути вогкість у новобудові та уникнути появи цвілі та грибка, на ці та інші питання Ви знайдете відповіді в нашій статті.

Причини виникнення підвищеної вологості

1.  Будинок зданий в експлуатацію нещодавно, просушування будівлі або не проводилося або виконано не до кінця. Якщо при будівництві не пощастило з погодою, природною вентиляцією не вийшла волога, ввібрана будівельними матеріалами та конструкціями. Для її видалення потрібні або осушення будівлі вентиляцією або промисловими осушувачами повітря. Порівняємо кількість вологи, яка може утримуватися та вилучатися при сушінні з різних будівельних матеріалів.

Загальна кількість вологи в конструкції будівлі представляє солідні цифри, і потрібен час або продуктивне обладнання для видалення надлишків вологи. Недостатня осушка будівлі загрожує первинними високими витратами на опалення будинку. Тому радимо прочитати статтю, в якій докладно розповідається про сушіння бетонної підлоги, та плит. У ній ми звернули увагу на всі основні моменти та запропонували відповіді на запитання. Наприклад, як висушити бетон, щоб потім не утворилися тріщини та інші ушкодження.

2.  В новому будинку потрібно проведення контролю просушування міжстінних швів, штукатурки, стяжок, а також наявності містків холоду біля вікон та дверей. Якщо товщина стін недостатня, або будинок не утеплений і не опалюється, найбільше від вогкості страждають кутові кімнати, кімнати на нижньому або верхньому поверхах при поганій тепло-/гідроізоляції.

3.  У недосушених приміщеннях розпочато оздоблювальні роботи, які пов'язані із зайвою вологістю: шпалери сохнуть довго, побілка теж, це такі роботи «не люблять» вентиляції. Фарбування стелі та укладання плитки також вимагають більшого часу на висихання, ніж у старому будинку. Відносна вологість після ремонту сама по собі точно перевищує допустимі межі, адже клеї, фарби та суміші розводяться не в одному відрі води.

4. Недостатня вентиляція впливає на підвищення вологості в квартирі. Пластикові вікна і глухі двері без припливних щілин або отворів заважають циркуляції повітря, повітря несвіже і застояне, створюються ідеальні умови для появи плісняви на стінах і в кутах. Цвіль на плінтусах у новому будинку свідчить про надмірну вологість повітря, тому необхідно терміново вживати заходів.

Якщо навіть зараз цвілі поки що немає, то не виключено, що вона може «атакувати» стіни та стелю вашого будинку вже тоді, коли зроблено ремонт або навіть стіни були висушені в новобудові ще до ремонту. Слід враховувати низку інших факторів, які можуть призвести до появи цвілі. Як кажуть, ознайомлений із можливою проблемою – озброєний. Тому радимо відразу врахувати всі фактори появи цвілі, і методи боротьби з нею на різних етапах створення затишку в квартирі – від стадії «голих» стін до завершеного етапу дизайнерської обробки кімнат. Більше про це розказано у статті «Як правильно сушити штукатуркув процесі ремонту».

Як знизити вологість у квартирі?

Влітку та в міжсезоння за рахунок посилення повітрообміну тепле перезволожене повітря йтиме у витяжні канали вентиляційної системи (або просто на вулицю через вікна) та заміщатиметься свіжим із меншою вологістю.

Крім вентиляції в будь-яку пору року може допомогти установка кондиціонера, який має функцію осушення повітря. Таке обладнання поступово знижує рівень вологості, якщо він не перевищує норму на 5-10%.

Якщо рівень вологості дуже високий – вище 80-90%, будівельники часто застосовують теплові гармати (газові, дизельні чи електричні) або тепловентилятори. Швидкий підігрів та перемішування повітря сприяє інтенсивному випаровуванню вологи з поверхневих шарів стін, підлоги та стелі. Періодична вентиляція або провітрювання допоможе вивести перезволожене повітря назовні будівлі. Використання таких повітронагрівачів у сиру дощову погоду не дуже ефективно, оскільки атмосферне повітря також вологе. Працювати із такими агрегатами потрібно дуже акуратно. Спрямований потік повітря може перегрівати поверхню місцями, пересушування веде до розтріскування оздоблювальних покриттів та погіршення відведення вологи з глибини стяжки або штукатурки.

Як визначити джерело проблеми

Звідки потрапляє зайва волога у квартиру можна визначити народним методом: прикласти дзеркало чи шматочок скла до поверхні стіни та потримати деякий час. Якщо поверхня запотіває, це означає, що через стіну проходить частина вологи, і стіну потрібно утеплити. Якщо скло буде сухим, джерело вологи потрібно шукати в приміщенні. Але краще для вимірювання рівня вологості використовувати настінний або кімнатний термогігрометр.

Допустимий «здоровий» рівень вологості - 45-55%, при такому рівні вологості цвіль і грибок розвиватися не можуть.

Вогкість у новій квартирі може призвести до небажаних наслідків. Її джерела різні та способи боротьби потрібно вибирати відповідні:

  • Якщо запотіють вікна і в кутах віконних рам з'являється цвіль, варто теплоізолювати і зашпаклювати відкоси, поставити потрійні пакети віконного скла.
  • Якщо з'явилася цвіль у ванній, терміново перевірте стан витяжної вентиляції і подумайте про наявність отворів або щілин у дверях. Ви можете встановити витяжний вентилятор.
  • Якщо постраждала кутова кімната, необхідно покращити там вентиляцію та збільшити потужність радіатора опалення.
  • У разі появи цвілі у плінтусів або на них, варто потурбуватися про сирий або затоплений підвал, усунення прориву труби або про осушення підвалу. Можливо, варто утеплити підлогу та посилити термоізоляцію від нижнього поверху.
  • Поява цвілі в кутах стелі - швидше за все, не теплоізольований піддаховий простір, десь протікає дах, забитий водосток або є застій сирого повітря через холод і погану вентиляцію в кімнатах верхнього поверху будинку. Рішення щодо теплоізоляції даху має бути прийняте комплексно, для всього будинку.

Сушка стен в новострое

Вологість у новобудові – наслідки

Як боротися з вологістю у новобудові? Завдання – чим і як висушити квартиру в новобудові – вирішується залежно від конкретних умов квартири та рівня вологості у ній. Звичайно, кожен, хто займався ремонтом чи оздоблювальними роботами, відчував задуху та вологе повітря після побілки, поклейки шпалер або після укладання плитки. Точніше можна виміряти рівень вологості за допомогою кімнатного гігрометра, і показник понад 60% RH повинен турбувати, особливо якщо вологість не знижується протягом декількох діб за рахунок вентиляції в квартирі.

Влажные стены в новом доме

Неправильна або недостатня осушка будівлі та накопичена додаткова вологість після проведення ремонтних робіт – це вже значна загроза для здоров'я, оздоблення квартири та неможливість якнайшвидшого заселення в неї. Виконане по сирих стінах обклеювання шпалер якісним не буде. Накопичена волога в стінах почне виявлятися плямами та призведе до відшаровування шпалер. Те саме стосується і фарбування або побілки стелі або стін по сирій штукатурці або шпаклівці.

Не будемо викликати негативні емоції, описуючи шкоду від колоній грибка та цвілевих грибів у житлових приміщеннях, але нагадаємо про наслідки. Алергії, легеневі захворювання, проблеми з диханням та інші негативні наслідки зайвої вологості становлять загрозу здоров'ю домочадців, особливо молодшого покоління. Пошкодження покриттів, обстановки в будинку, проникнення в стіни або пошкодження всієї товщини стіни або підлоги, це вже серйозне завдання, яке вимагатиме чималих зусиль. Тому краще запобігти розвитку цвілі, ніж потім героїчно з нею боротися.

А тому спочатку варто висушити квартиру, потім робити поступовий ремонт та обробку, з періодичним висушуванням після чергових оздоблювальних робіт. І лише після цього влаштовувати веселе новосілля.

Осушувач для сушіння нової квартири

Ідеальним для поступового та регульованого зниження рівня вологості у ремонтованій або зданій власнику після будівництва квартири є застосування осушувача повітря. Поступово, періодично встановлюючи нижчий рівень вологості для безперервно працюючого осушувача, осушення повітря йде без стрибків та перепадів температури. При цьому не потрібне постійне провітрювання або активна вентиляція, кімнати можуть осушуватись по черзі або загальним об'ємом. Не можна допускати попадання зовнішнього вологого повітря в приміщення, що осушується. Це прискорює процес осушення та зберігає всю структуру покриттів та оздоблення.

Стіни, підлога та стеля висушуються на значну глибину. Волога витягується з усього об'єму повітря, за рахунок подачі вентилятором осушеного повітря, забезпечується якісна циркуляція повітря без застійних місць. Висушується не тільки квартира або окрема кімната, але й меблі, предмети, що знаходяться в ній. Найголовніше, що процес осушення контролюється, сушіння поверхонь та глибинних шарів прискорюється, вологість поступово знижується до необхідних 45-55% і підтримується на цьому рівні постійно. Здорове повітря у квартирі забезпечене.

Сучасні осушувачі не тільки висушують, а й очищають та знезаражують повітря. Конденсат відводиться у бак або зливається у каналізацію. Осушення набагато менше забирає електроенергії, ніж під час роботи теплових гармат. Роботи можуть вестись і без опалення, і в холодну пору року. Для роботи в холодний період добре підходять адсорбційні осушувачі повітря.

Приклади осушувачів повітря для квартир, офісів та приватних будинків площею 25-50 м2

10 420грн
Cooper&Hunter CH-D005WD2-12LD
Тип осушувача:
Побутовий
Cooper&Hunter CH-D005WD2-12LD
12 L 25 м2
Детальніше Купити в один клік
7 599грн
TCL DEL10EB
TCL DEL10EB
10 L 20 м2
Детальніше Купити в один клік
10 868грн
MYCOND Yugo Smart 16
Тип осушувача:
Побутовий
MYCOND Yugo Smart 16
Акція
16 L 35 м2
Детальніше Купити в один клік
14 896грн
MYCOND Berg 25
MYCOND Berg 25
Акція
25 L 51 м2
Детальніше Купити в один клік

Високоякісний і надійний помічник в будинку та господарстві - осушувач MYCOND Berg 25 відрізняється чудовою продуктивністю до 25 л/добу, дуже економною витратою споживаної енергії на свою продуктивність - макс 0,425 кВт. Безшумна робота на всіх режимах, унікальна система фільтрації: HEPA фільтр, плазмове очищення повітря. Окрема секція для ароматизації, яка дозволить наповнити будинок приємним запахом, зручне WI-FI управління та багато інших корисних функцій, які дозволять керувати осушувачем з комфортом та забезпечити сприятливий мікроклімат.

Ще більш економним за витратою енергії є надійний побутовий осушувач TCL DEVA 10EB - всього 0,290 кВт, і це при здатності видаляти до 10 літрів конденсату на добу. Крім передової автоматики управління, агрегат може підключатися до дренажу. Це незамінний помічник при ремонтах, праннях, у ванній, у пральні або у підвалі.

Осушувач повітря від відомого американського бренду Cooper&Hunter CH-D005WD2-12LD може працювати з високою або низькою продуктивністю, збирати конденсат у бак або відводити в дренаж, працювати в безперервному або автоматичному режимі з контролем рівня вологості. Успішно працює за умов від +5°C до +35°C.

Новинка британського походження MYCOND Yugo Smart 16. Модель виконана в елегантному дизайні з великим LCD дисплеєм. Дана модель має розширений функціонал, що дозволяє застосовувати осушувач у кімнатах, дитячих спальнях та контролюватися через WI-Fi з сусідніх приміщень. Працює осушувач у температурному діапазоні +5°C до +35°C. Славиться своєю безшумною роботою.

Є також більш простий в налаштуваннях та роботі осушувач Ballu BDH-25L, він здатний легко працювати у великих приміщеннях і видаляти до 25 літрів конденсату за добу, причому споживаючи всього до 0,340 кВт. Він має бак для збору конденсату 6,5 літрів з індикацією наповнення, а також панель із сенсорним керуванням. Підійде для підвалу, дрібних складів, коридору та на етапі будівництва.

Потрібна консультація?

Чекаю дзвінка!

Висновки

Сподіваємося, ми підказали правильний спосіб, як висушити квартиру в новобудові грамотно та з найменшими витратами. А головне, і надалі підтримувати у ній найбільш комфортні та здорові умови. Навіть якщо ви робите ремонт у новому будинку з сирими стінами, осушувач повітря максимально допоможе Вам у якісному осушенні квартири та у проведенні потім оздоблювальних робіт. Ви суттєво зменшите сроки робіт та зекономите витрати на ремонт. Це надійне сучасне кліматичне обладнання, яке пізніше часто допоможе вам позбутися зайвої вогкості у ванній, пральні або підвалі.

Каталог осушувачів
підбір
осушувача