Сьогодні існує безліч рішень для сушіння найрізноманітнішої продукції. Якщо йдеться про харчову продукцію (фрукти, овочі, гриби, ягоди), найбільш оптимальним варіантом для багатьох виробництв є конвективна сушарка для овочів і фруктів, яка має вплив на оточуюче повітря.
Головний принцип дії подібної сушильної камери полягає в обдуванні гарячим повітрям, або газопаровою сумішшю розміщеної всередині сушарки продукції. Волога з фруктів та овочів поступово виходить, змішуючись з циркулюючим гарячим потоком повітря.
Якщо обладнання правильно налаштоване за температурою гарячого повітря та часом сушіння сировини, на виході ви отримаєте ідеально висушену продукцію, яка зберегла більшість корисних властивостей і максимум вітамінів у своєму складі.
Конвекція та інфрачервоне тепло
Дуже часто такі сушарки плутають з аналогічним обладнанням, що працює за іншим принципом. Йдеться про інфрачервоні «сонячні» сушильні камери. Багато споживачів помилково вважають, що ІЧ-сушарки більш «дбайливо» висушують продукцію, не руйнуючи клітинні мембрани.
Насправді, інфрачервоні сушильні камери просто функціонують дещо інакше, нагріваючи не повітря, а безпосередньо сам продукт. Це мінімізує енергоспоживання, однак для великих обсягів продукції інфрачервоне обладнання може часто не підходити в якості ефективного та продуктивного.
Склад і типи обладнання
У складі конвективної сушильної системи присутні такі необхідні конструктивні компоненти, як:
- головна сушильна камера – блок,у якому відбувається сама процедура сушіння та обробки продукту;
- тепловий обмінник – блок, необхідний для утворення нагрітої повітряної або парогазової суміші, що розташовується або у самій основній сушарці, або поряд з нею;
- трубопроводи для циркуляції гарячої пари та відведення повітряних мас, що охолонули.
Нагрів повітря може здійснюватися за рахунок використання різноманітних енергоресурсів різних типів. У зв’язку з цим усі теплові обмінники у конвективній сушильній системі можна розділити на такі типи:
- працюючі на пару;
- на газі;
- на електриці;
- на відкритому вогні;
- на воді.
Для розміщення продукту, що сушиться у сушильній камері використовуються різноманітні полиці та дека. Також сушарки комплектуються стрічками і ситами, які можуть безперервно переміщуватися.
Видалення вологи та зневоднення продукції відбувається за різних робочих умов. Це може бути звичайна кімнатна температура і вологість у виробничому цеху або, наприклад, конвективне сушіння може проходити у вакуумі.
Циркуляція гарячого робочого реагенту може бути природною або примусовою: у першому випадку використовується система вентиляції, у другому – припливно-витяжне сушильне обладнання.