Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
09°° - 18°°
вихідний
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
09°° - 18°°
вихідний
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
09°° - 18°°
вихідний

Типи осушувачів повітря та принципи осушення

Залежно від умов клімату, призначення та параметрів приміщення підбирається певний принцип осушення та безпосередньо тип осушувача.

Перед тим, як придбати обладнання, для правильності вибору важливо дізнатися, як працює осушувач повітря. Можна виділити три загальноприйняті принципи осушення повітря – асиміляція, конденсація та адсорбція.

Асиміляція

Полягає у повітрообміні між приміщенням та вулицею за допомогою системи вентиляції. Таким чином, вологе повітря з приміщення викидається назовні, а з вулиці нагнітається свіже повітря. У результаті рівень вологості знижується. З недоліків цього методу можна відзначити втрату енергії (теплової), що йде з вологим повітрям, витрати енергії на нагнітання та нагрівання свіжого повітря і неможливість використовувати систему для осушення за вологої погоди та в регіонах з підвищеною вологістю (прибережних і т.д.)

Конденсаційний принцип

Принцип роботи такого типу осушувачів полягає у конденсації вологи з повітря. Осушувач повітря конденсаційного типу найпоширеніший і використовується практично скрізь, де температура у приміщеннях вища за 10-15 °С. Основним параметром конденсаційних осушувачів повітря є продуктивність. Вона вимірюється в літрах на добу (л/добу) або літрах на годину (л/год).

Осушення відбувається в такий спосіб. Осушувач за допомогою вентилятора нагнітає в систему вологе повітря з приміщення, далі у випарнику охолоджує повітря за допомогою холодоагенту нижче рівня точки роси. Холодне та осушене повітря проходить через розігрітий (теплим повітрям) холодоагентом конденсатор, нагрівається та подається до приміщення. Таким чином, повітря на виході, як правило, тепліше за повітря на вході на 2-5 С. З одного боку це плюс, оскільки це можна назвати енергозберігаючою технологією, яку можна використовувати на нагрівання повітря в приміщенні або нагрів води в басейні (опція). Але для маленьких приміщень нагрівання повітря на 2-5°С може викликати певний дискомфорт для гостей або негативно вплинути на предмети (матеріали), для яких дуже важлива стабільна температура.

З падінням температури повітря у приміщенні продуктивність осушувачів конденсаційного типу значно падає. Це пов'язано з тим, що холодне повітря містить менше вологи, ніж тепле і при температурі нижче 10°С (іноді нижче 15°С) правильніше використовувати адсорбційні осушувачі.

Адсорбційний тип осушення

Активно застосовується в умовах, де температура повітря нижче 10 °С. У таких умовах використання конденсаційних осушувачів повітря є нераціональним та неефективним.

У разі адсорбційних осушувачів волога з повітря видаляється за допомогою адсорбуючих речовин (на кшталт силікагелю). Повітря нагнітається в осушувач вентилятором, проходить через ротор з адсорбентом, який вбирає воду. Осушене повітря подається назад у приміщення. Сам адсорбент вбирає вологу з повітря, тим самим насичуючись нею. Потім адсорбент сушиться спрямованим потоком гарячого повітря, яке осушує його. Варто враховувати те, що осушене повітря також трохи тепліше початкового вологого. Це пов'язано з тим, що повітря, втрачаючи вологу, нагрівається (закон збереження енергії), і також випромінює тепло і сам ротор після того, як гарячий потік повітря регенерує адсорбент. У найпростіших адсорбційних осушувачах повітря адсорбент часто не регенерується і при наповненні просто замінюється новим (у вигляді картриджа). Це може відбуватися досить часто (щодня і частіше) і тягне за собою додаткові витрати. Перевагою адсорбційного принципу можна назвати те, що його можна використовувати за низьких температур (для холодних складів, підвалів) і навіть дуже низьких температур (для морозильних камер).

Як бачите, типи осушувачів повітря різняться між собою саме за принципом роботи, тому кожен, відповідно, підходить під окремий вид приміщень. Підбираючи осушувач певного типу, варто враховувати в першу чергу температуру приміщення, в якій він використовуватиметься, необхідну продуктивність і призначення приміщення. Ви можете проконсультуватися зі спеціалістом з підбору обладнання, зателефонувавши (044) 225-00-15, або замовивши Зворотний дзвінок.

Схожі статті

Осушувач повітря. Що це? Застосування та види осушувачів

Як вибрати побутовий осушувач повітря для квартири за популярністю і надійністю

Як проводити мінімальний сервіс побутового осушувача повітря в домашніх умовах?

Каталог осушувачів
підбір
осушувача