Інфрачервоні шафи для сушіння харчових продуктів або інших матеріалів розрізняються за продуктивністю та поділяються на побутові та промислові. Це корисне обладнання для використання у кулінарії, ресторанному бізнесі, у фермерських господарствах, у харчовій промисловості, для виробничих процесів чи побуті. Технології інфрачервоного сушіння овочів, фруктів та іншої харчової продукції з використанням ІЧ-випромінювання забезпечують отримання готового продукту найвищої якості з привабливим зовнішнім виглядом та збереженням до 90-95% усіх корисних речовин та вітамінів.
У процесі промислового сушіння важлива щогодинна точність та кінцевий результат. Будь-яка харчова продукція має бути однаковою від партії до партії (стандартної якості). Для економії витрат та прискорення виробництва – терміни самого виробництва мають бути найкоротшими.
Інфрачервоні промислові сушильні шафи
Зміст:
- Технологія ІЧ-сушки
- Принцип роботи
- Переваги сушильних шаф
- Провідні виробники та моделі ІЧ-сушок: УкрСушка
- Провідні виробники та моделі ІЧ-сушок: ГорвПром (GorvProm)
- Провідні виробники та моделі ІЧ-сушок: DryWay
- Провідні виробники та моделі ІЧ-сушок: ILMAX
- Етапи реалізації системи осушення
- Як правильно підібрати сушку?
Інфрачервоні промислові сушильні шафи - універсальне сушильне устаткування шафового типу, призначене для отримання високоякісної екологічної висушеної продукції. Це необхідне обладнання для переробки с/г продукції, в харчовій промисловості, ресторанному бізнесі, в хімічній або будівельній галузі. Така технологія відрізняється невисокими експлуатаційними витратами і високою швидкістю сушки, в порівнянні з іншими видами сушки, а також незмінною якістю кінцевого продукту.
Технологія ІЧ-сушіння
В основі технології дегідратації - інтенсивне видалення вологи з продукту шляхом впливу на нього ІЧ-випромінювання, при цьому нагрівається не навколишнє повітря, а безпосередньо висушуваний продукт. Молекули води в кілька разів інтенсивніше, ніж при конвекційному осушенні, залишають тканини або матеріали, виділяються з продукту і переходять в повітря, яке після цього видаляється з камери.
За допомогою такої технології волога з продукту видаляється поступово, без руйнування структури тканин продуктів.
Особливою цінністю цього типу сушильного обладнання є те, що при ІЧ-сушінні не потрібно нагрівати повітря до високих температур, при цьому максимально зберігаються вітаміни, корисні і смакові властивості продукції.
Для ІЧ-сушіння підходять продукти як з підвищеним, так і з нормальним вмістом вологи.
Інфрачервоні сушильні шафи (дегідратори) ідеальні для сушіння яблук, яблучної та іншої фруктової пастили, яблучних чіпсів, груш, хурми, дині, винограду, чорносливу, бананів, цитрусових, ягід, часнику, томатів, перцю, зелені, пряних і лікарських трав, грибів , м'ясопродуктів (снеків, чіпсів, джерок, та ін.), рибної продукції, а також комбікормів, медикаментів, брикетів і різних будівельних матеріалів.
Принцип роботи сушарки
У спеціальній герметичній камері сушильної шафи на декількох рівнях встановлені інфрачервоні трубчасті випромінювачі - ТЕНи. Вони прогрівають висушувані продукти на потрібну глибину, при цьому з них активно виводиться волога.
В середньому для вилучення 1 літра води витрачається 1 кВт електроенергії.
Особливістю ІЧ-сушіння є можливість глибинного або поверхневого прогріву шляхом регулювання спектру інфрачервоного випромінювання.
Лотки з продукцією рівномірно обдуваются повітрям, що подається вентилятором. Насичене водяними парами повітря відводиться через повітропровід назовні.
Датчиками постійно контролюються рівень вологості і температура повітря.
За допомогою контролера налаштовуються окремі етапи сушки з потрібними за технологією параметрами температури і вологості повітря в сушильній шафі.
Розширені можливості управління сушильних шаф InfraRed
Сенсорне управління сушильної камери
Переваги сушильних шаф
Переваги сушильних шаф з інфрачервоним нагріванням для сушіння різних продуктів очевидні:
- отримання продукції з найвищою якістю;
- коротші терміни техпроцесу, ніж при конвективному сушінні;
- менша витрата електроенергії для вилучення літра вологи з продукту;
- помірні температурні діапазони;
- стерильність і відсутність патогенних мікроорганізмів;
- регульовані режими і програмування процесів сушіння;
- більш здорові й корисні отримані продукти, зі збереженням смаку і аромату;
- збереження до 90% вітамінів і корисних речовин;
- продукція відмінно підготовлена для тривалого зберігання.
![]() |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Потрібна консультація?
ПРОВІДНІ ВИРОБНИКИ І МОДЕЛІ ІЧ-СУШОК
УкрСушка
УкрСушка - один з провідних вітчизняних виробників сушильного обладнання, продукція якого користується підвищеним попитом на міжнародному ринку.
Основна спеціалізація - інфрачервоні сушильні шафи серії InfraRed, крім цього випускаються конвекційні шафи, високотемпературні печі, лінії і стрічкові транспортери для сушіння продукції.
Все обладнання, що випускається засноване на власних оригінальних і унікальних технічних рішеннях.
Модельний ряд
Опис моделей
Інфрачервона сушильна шафа InfraRed - продуктивне і компактне сушильне обладнання. ІЧ-випромінювачі - у верхній і нижній частині камери. Обдув лотків - з реверсивною циркуляцією повітря. Є датчики вологості і температури, а також частотний перетворювач для регулювання швидкості вентилятора. Час сушіння - від 1 до 3 годин, в залежності від типу продукції.
Особливості:
- прозорі протиударні двері, опція - металеві або дзеркальні двері;
- частотний перетворювач для регулювання швидкості вентилятора;
- система сенсорного управління; Basic 10 - просте управління;
- контролер з можливістю налаштування понад 100 програм;
- можливість комплектації сітчастими або суцільними лотками з нержавіючої сталі, а також візками на потрібну кількість лотків.
Основні характеристики моделей
Продуктивність, кг/добу |
від 1000 до 6000 |
Потужність, кВт |
7 … 68 |
Місткість, з використанням стандартних лотків 600х600 або 800х800 мм, кг |
від 10 до 112 лотків |
Вага камери без лотків, кг |
155 … 455 |
Габарити, ДхШхВ, мм |
1450 … 1850 х 750 х 1100 …. 2150 |
Стандартно сушильні шафи і лінії, що випускаються, окремо комплектуються супутнім інструментарієм: сітчастими лотками з різними розмірами вічок, піддонами з нержавійки, візками або підставками на потрібну кількість лотків.
|
|
|
|
|
![]() |
ГорвПром (GorvProm)
GorvProm (ГорвПром) - відомий вітчизняний виробник з більш ніж 20 річним досвідом просування сушильного обладнання (шаф і ліній) на ринок СНД і Європи. Випускаються високоякісні сушильні шафи для харчової промисловості та сушки для промислових застосувань. Шафи можуть вміщати від 8 до 56 лотків. Обладнання сертифіковане для поставок до країн ЄС.
Модельний ряд:
GorvProm 10-16 | GorvProm 14-24 | GorvProm 20-32 |
Сушильная линия GorvProm |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Опис та особливості моделей
ІЧ-шафи GorvProm - професійне сушильне шафове обладнання. ІЧ-сушка з металевими дверима вміщує від 8 до 56 лотків стандартного типу. Особливості процесу: інфрачервоні випромінювачі рівномірно на потрібну глибину прогрівають висушуваний продукт, потужний вентилятор і приводний клапан забезпечують реверсивну циркуляцію повітря, швидкість повітря регулюється частотним перетворювачем.
Основні характеристики моделей шаф
Продуктивність, кг/добу |
від 300 до 3000 |
Потужність, кВт |
5 … 75 |
Місткість, з використанням стандартних лотків 600х600 мм, кг |
від 8 до 56 лотків |
Вага камери без лотків, кг |
140 … 320 |
Габарити, ДхШхВ, мм |
1000 … 2150 х 750 х 1650 |
Сушильні лінії GorvProm виготовляються під замовлення і відрізняються високою продуктивністю сушіння продукції - від 1000 кг сировини на добу. Вони застосовні в багатьох виробничих, аграрних і ресторанних сферах. Встановлена потужність від 55 кВт.
Основні характеристики ліній сушки
Продуктивність, кг/добу |
від 1000 до 25 000 |
Потужність, кВт |
55 … 1200 |
Кількість стрічок, шт |
від 1 до 10 стрічок |
Площа стрічок, м кв. |
від 7,5 до 200 |
DryWay
DryWay - вітчизняна компанія, яка більше 10 років спеціалізується на випуску сучасного сушильного обладнання - сушильних шаф, ліній і камер. Компактні ІЧ-сушарки DryWay розраховані на завантаження від 18 до 100 кг продукції. ІЧ-шафи виконані з нержавіючої сталі з металевими дверима. Рекуперація тепла дозволяє заощадити до 30% енерговитрат. Є автоматичний контроль температури, таймер.
Модельний ряд:
DryWay 18кг | DryWay 50кг | DryWay 80кг | DryWay 100кг |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Опис та особливості моделей
У шафах економічні інфрачервоні ТЕНи, продукція сушиться рівномірно, процес сушіння автоматизований. Є таймер, рекуперація тепла скорочує енерговитрати на сушку.
Основні характеристики моделей
Продуктивність, кг/добу |
від 18 до 100 |
Потужність, кВт |
1,3 … 6 |
Місткість, з використанням стандартних лотків 600х600 або 600х400мм, кг |
від 6 до 50 лотків |
Об'єм камери, м3 |
від 0,5 до 1 |
Габарити, ДхШхВ, мм |
(850 … 1450) х (705... 800) х (600 … 2150) |
ILMAX
ILMAX - сучасна компанія з більш ніж 10 річним досвідом виробництва енергоефективного теплотехнічного обладнання та сушильних агрегатів.
Лінійка сушильних шаф - дегідраторів Ілмакс розрахована на найбільш популярні застосування і використовуються для сушіння овочів, фруктів, пастили, тютюну, м'яса, риби та лікарських трав. Підприємство може виготовити сушильну шафу під певне цільове призначення. Конструкція шаф виконана з нержавіючої сталі, відповідає всім вимогам по сертифікації і безпеки. Управління - з інформаційної панелі на лицьовій частині шафи, всі параметри контролюються вбудованими датчиками.
Модельний ряд:
Ilmax-10 | Ilmax-20 | Ilmax-30 |
![]() |
![]() |
![]() |
Опис та особливості моделей
ІЧ-сушильні шафи-дегідратори Ilmax-10, Ilmax-20, Ilmax-30, на 10, 20 і 30 лотків відповідно, де поєднують функції духовки для фруктів і сушарки для овочів і фруктів. Відрізняються великим діапазоном регулювання температур +10 до +150 С. Сушильні шафи виготовляються з сертифікованих матеріалів, дозволених до застосування в харчовій промисловості.
Основні характеристики моделей
Продуктивність, кг/добу |
до 150 |
Потужність, кВт |
7 … 16 |
Місткість, з використанням стандартних лотків 600х600 мм, кг |
від 10 до 30 лотків |
Регулювання температури, град. C |
від 10 до 150 |
Габарити, ДхШхВ, мм |
(570 … 670) х (650... 760) х (810 … 2300) |
Етапи реалізації системи осушення
- Запит. Для початку, необхідно сформувати технічне завдання з урахуванням даних вашої технології.
- Технічне рішення. На підставі даних запиту ми формуємо технічне рішення й бюджетування (приблизну вартість). Якщо дане рішення влаштовує Замовника, ми приступаємо до проєктування.
- Проєктування і комерційна пропозиція. Ми проєктуємо систему, готуємо специфікацію та формуємо комерційну пропозицію з точними сумами.
- Договір. Підписуємо договір на постачання, монтаж і запуск.
- Поки здійснюється виробництво й постачання устаткування, ми проводимо монтаж тих матеріалів, які вже можливо монтувати (повітроводи і т. п.).
- Монтаж обладнання. Після прибуття обладнання ми здійснюємо його монтаж.
- Запуск. Підключення до автоматики, виведення параметрів на проєктні значення (пусконалагоджувальні роботи).
- Інструктаж. Ми проводимо інструктаж по роботі з обладнанням, передаємо всю технічну документацію відповідальній особі з боку Замовника.
- Акти. Підписуємо акти виконаних робіт.
- Сервіс. За необхідності, ми проводимо регламентоване сервісне обслуговування обладнання.
Як правильно підібрати сушку?
У каталозі Osushiteli.ua представлений широкий вибір обладнання для сушіння різної продуктивності:
- побутові ІЧ-сушарки: для сушіння харчових продуктів;
- промислові ІЧ-сушки та лінії: сушіння харчових та нехарчових продуктів із застосуванням ІЧ випромінювання;
- промислові кліматичні сушарки: з підтримкою в камерах необхідних температури та вологості повітря для в'ялення та сушіння продуктів;
- агрегати, камери та лінії конвекційного сушіння: продукція висушується за рахунок обдування підігрітим повітрям.
Правильно підібрати потрібний за продуктивністю та технологією сушильний агрегат або шафу вам допоможуть наші фахівці.
Ми пропонуємо обладнання з найкращими характеристиками для інноваційних технологій сушіння продукції, щоб задовольнити високі вимоги щодо енергозбереження та якості готової продукції.